Руският филм Бедните хора“ (2019) на Лолита Наранович беше удостоен с първа

...
Руският филм Бедните хора“ (2019) на Лолита Наранович беше удостоен с първа
Коментари Харесай

„Бедните хора“ грабна първа награда за късометражен филм

Руският филм „ Бедните хора “ (2019) на  Лолита Наранович  беше почетен с първа премия в границите на състезанието на Синелибри за късометражен филм по претекстове от литературно произведение. Никола Димитров, изпълнителен шеф на  TatraTea , разгласи името на спечелилия, а уредниците разпространиха видеообръщение на режисьорката, в което се споделя: „ Благодаря от името на целия ми екип, тази премия е толкоз непредвидена! Развълнувана съм до сълзи. Толкова сме щастливи, че затворените граници не попречиха на кино лентата ни да бъде излъчен в България. Благодаря ви, че ни помагате да вършим света по-добър посредством киното. “ Петнайсетминутният филм на Лолита Наранович е въодушевен от творби на Лев Толстой и Виктор Юго.

Церемонията по награждаване на отличените късометражни филми се състоя на 1 ноември в кино „ Люмиер Лидл “ в наличието на журито, чиито представители тази година са  Мартина  Апостолова, Петър Крумов, Неда Морфова и Стефан Денолюбов . И осемте късометражни кино лентата, селектирани в програмата на Синелибри 2020, бяха излъчени по време на събитието. На второ място беше класирана късометражната анимация „ Пеперуда и мишка “ (2019) на Мира Янкова, художник, режисьор и сценарист. Актрисата Мартина Апостолова връчи премията и показа кино лентата, въодушевен от хайку на Йоса Бусон. Трета премия получи късометражният документален филм „ Чужденецът “ на Ани Антонова. Журито дефинира и една специфична премия „ за дръзновен и ексцентричен режисьорски метод “, която отиде при Аспарух Франгов за кино лентата му „ В плен “ , въодушевен от творчеството на Достоевски. Наградата връчи операторът Калоян Божилов, специфичен посетител на церемонията.

Фестивалът продължава до 8 ноември в столицата и още пет града в страната при прецизно съблюдаване на здравните ограничения. Значителна част от филмите могат да бъдат гледани посредством платформата Neterra TV+ (). На 2 ноември ще почетем непрежалимия  Иржи Менцел , един от майсторите на комедийното кино изкуство, с прожекция на кино лентата „ Подстригване “ по едноименната повест на Бохумил Храбал. На 3 ноември е испанската галавечер с премиера на превъзходната политическа драма „ По време на войната “ на режисьора Алехандро Аменабар. Творчеството на Мигел де Унамуно ще бъде показано от проф. Лазар Копринаров, а посредством специално  философът  Хосе Фернандо Алварес Паласиос  ще ни напомни за какво креативен гении и интелектуалци като Мигел де Унамуно са живата съвест на своето време. На 6 октомври в кино „ Одеон “ ще се състои прожекция на документалния филм „ Мълчание с достолепие “ в наличието на режисьорката Адела Пеева. Почитателите на  Дейвид Линч , един от най-големите визионери на актуалното кино, не трябва да пропущат формалното показване на (авто)биографията „ Кът за фантазии “, което ще бъде съпроводено с прожекция на хитовото роуд муви „ Диво сърце “. Всички идни събития можете да видите .  Поради огромния зрителски интерес и с оглед спазването на отдалеченост в залите уредниците обявиха допълнителни прожекции на част от заглавията в киносалоните „ Одеон “, „ Влайкова “, културен център G 8 и „ Евросинема ” .

Билети за всички присъствени прожекции можете да закупите от epaygo.bg и в офис мрежата на EasyPay, на касите на НДК и съответните киносалони, както и посредством уебстраницата на фестивала.  До 8 ноември продължава и промоцията, съгласно която над 200 книги, свързани с киното, могат да бъдат поръчани с 35% отстъпка.

Синелибри 2020 се осъществя с поддръжката на Столична стратегия „ Култура ”, Национален фонд „ Култура ”, Национален кино център, Фонд „ Култура “ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFE Dolce Gusto, SeeWines, Avène, Kaufland, TatraTea и Storytel. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 година

Oфициален уеб страница

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР